Föreläsningar

En magisk språkpåse

Fantasin och leken har en underbar förmåga att utveckla barns språk. Den här utbildningen ger Dig en ökad medvetenhet och insikt om möjligheterna i att arbeta med och aktivt stimulera alla barns språk. För att lära sig främmande ord sägs det att man ska säga ett ord 60 gånger för att förstå det. Om man ska orka göra det, måste språkträningen vara rolig. Därför är lusten, glädjen och glittret i barns ögon det viktigaste. Om det inte glittrar i barns ögon så beror det på att de inte tilltalas eller inte lyssnar.

Att arbeta med språket blir spännande om man stoppar ner sagor, sånger, rim och ramsor, ord och begrepp i vackra påsar. Det blir en behaglig upplevelse för barn att erfara språket tredimensionellt. Barn måste se, lyssna, känna, uppleva, tala och sjunga ord. Påsarna skapar magi och överraskning och det påverkar inlärningen positivt.

En magisk fantasipåse

Låt samlingen bli en sagolik resa!

Vi har alla samling med våra barn. Samlingen kan se olika ut på olika förskolor.

Vi pratar med barnen om vem som är närvarande och frånvarande, vi sjunger och leker. Ofta har vi ett tema som vi pratar extra om.

Varför inte ha en saga som tema!

Låt sagan följa som en röd tråd genom hela dagen, ja kanske genom hela veckan, eller flera veckor!

Låt allting ta den tid det tar.

Att arbeta utifrån en saga som tema är ett äventyr för barnen och en spännande utmaning för förskolepedagoger.

Sagor rim och ramsor bildar tillsammans en helhet.Barnen bidrar med egna erfarenheter och sammantaget får man ett spännande innehåll för både inom- och utohus aktiviter

Föreläsningen ger många roliga praktiska exempel som ni kan börja arbeta med redan nästa dag!

En magisk mattepåse

Matematik är rolig när den leks in med hjälp av alla sinnen. Att arbeta med mattepåsar lockar, fängslar och stimulerar barn. Det är ett arbetssätt som ger många tillfällen till överraskningar och blir en spännande introduktion till matematikens värld för de små barnen.

Föreläsningens mattepåsar är uppbyggda kring: former, mönster, antal, ordningstal, likheter och skillnader, symmetri, lägesord, jämförelser, tid, sortering, klassificering, logik och symboler.

Föreläsningen riktar sig till personal i förskolan och F-klass till år 2. Mycket av innehållet i föreläsningen finns i boken Den magiska mattepåsen (Sama förlag 2002) som kan beställas direkt från förlaget.

1 och 2...matte för de små - sagolik matematik

När vi arbetar med små barn är det viktigt att vi möter dem med innerlig glädje. Barnen känner direkt om vi själva inte tycker det vi gör är roligt. All inlärning, både med små och stora, går så mycket lättare om man har roligt.

Marie-Louise Nyberg visar dig hur du med enkla medel kan skapa fantastiska inlärningssituationer bland förskolans minsta barn genom att använda vackra glittrande påsar som lockar, fängslar och stimulerar.

I en sagopåse kan vi hitta massor med matematik! Vi kan klassificera,  hitta ordningstal, antal, är det udda eller jämnt? Hur många par, former, grupper. Det är bara fantasin som sätter gränser. Påsarna ger många tillfällen till överraskningar och blir en spännande, kul och viktig introduktion till matematikens värld!

Alla påsar  i föreläsningen är välbeprövade i verkligheten bland de verkliga experterna, barnen. Kom och låt dig ryckas med i Marie-Louises glädje och entusiasm!

Föreläsningen ger även en grundläggande teori om barns språkutveckling och massor av konkreta användbara tips.

 

Förskolan skall sträva efter att varje barn skall utveckla sin matematiska förmåga.

Tänk att en påse - både vacker och spännande - fylld med sagor, rim, ramsor och sånger kan innehålla så mycket matematik! Spännande, lustfylld och rolig matematik i förskolan är VIKTIGT och KUL! Små barn strålar när de upptäcker antal, ordningstal och mönster - genom sagor, sånger och lekar.

Marie-Louise, känd för sina språk- matte- och fantasipåsar, har skapat en föreläsning – helt i samklang med förskolans reviderade läroplan - som främjar ”utforskande, nyfikenhet och lust att lära”, väl beprövat i barngrupp och inspirerat av de förskolebarn hon regelbundet möter som aktiv pedagog.

Vad är full fart och fläkt, massvis med humor och mycket klokskap?

Svar: En föreläsning med Marie-Louise Nyberg!

 

Föreläsare: Marie-Louise Nyberg är förskollärare, författare, utbildare och konsult som ofta anlitas för att stimulera metodutveckling i förskolor och skolor. Böckerna

Den magiska fantasipåsen och Den magiska språkpåsen finns att köpa eller beställa till ett mycket förmånligt pris under föreläsningskvällen.

Super – föreläsning! Är så ivrig att sätta igång direkt att tankarna bara snurrar i huvudet.

Tiden gick alldeles för fort. Min egen "huvudPÅSE" är sprängfylld av idéer Tack!”

”Lustfyllt till max! Påfyllning som jag verkligen har nytta av.”